Bhut Jolokia termesztési tippek

Íme néhány tipp a Chili Pepper Intézettől, az asami Bhut vetőmag-termelőtől és a Frontal Agritech-től. Megtudhatjuk, hogyan lehet megfelelően termeszteni a világ egyik legerősebb chili paprikáját, a Bhut Jolokia, más néven a Szellem Chili-t.

Magkezelés

Kezelni kell-e a magokat vetés előtt, és ha igen, hogyan? 

A Chili Paprika intézet kiterjedt csírázási vizsgálatokat végzett, és azt írták, hogy a magok fehérítővel történő kezelése a csírázási arányt 77% -ra növelheti, míg a kezeletlen magvak csak csekély 56%. 

A tipikus háztartási fehérítő körülbelül 5% nátrium-hipokloritot (NaClO) tartalmaz. A fehérítés mellett a nátrium-hipokloritot fertőtlenítésre is használják, például úszómedencékben. További információ a nátrium-hipokloritról a Wikipédián itt .

Egyébként általában a fehérítő kúrát javasolják, hogy a vetőmagokat megszabadítsa az összes lehetséges kórokozótól.

A Davis-i Kaliforniai Egyetem Tomato Genetics Resource Center a paradicsommagokhoz általában 2,7% -os nátrium-hipoklorit-oldatban való áztatást javasol. A TGRC szerint ez megfelel az 1:1 arányban hígított háztartási fehérítőnek (10% -os fehérítő oldat a javasolt a paprikánál). A kezelés ajánlott időtartama 30 perc; ezt követően a magokat alaposan le kell öblíteni vízzel. Tapasztalataink szerint a tea szűrő ideális erre. A fehérítő kezelés után a TGRC szerint a magokat újból szárítás nélkül azonnal el kell vetni a földkeverékbe vagy a talajba.

Különleges eset a Chocolate Bhut Jolokia Chili Paprika

A Chocolate Bhut Jolokia által hozzánk szállított vetőmag-tételt illetően a Frontal Agritech termelő megjegyzi, hogy ennek a fajtának természetesen viszonylag alacsony a csírázási aránya. Kezelés nélkül a Frontal Agritech szerint 68,5%. Az aszámiak szerint azonban a Csokoládé Chilinek a csírázási sebessége javulhat, ha a GA3 (gibberellinsav, egy növényi növekedési hormon) vagy a kálium-nitrát (KNO3), ismertebb nevén salétrom, amely szintén nitrogén műtrágyaként használják. A paprikamagok esetében Bosznia 3% -os kálium-nitrát-oldat használatát javasolja 10-25 ° C hőmérsékleten 20 percig. Ezzel a módszerrel a magokat azonnal öblítés nélkül vetik be.

Fontos: Minden vegyszeres kezeléshez viseljen védőkesztyűt és védőszemüveget, és gondoskodjon a megfelelő szellőzésről, tartsa távol a gyerekektől!

Ha Ön ilyen vegyi anyagok nélkül szeretne boldogulni, kipróbálhatja a tea áztatását is (lásd csírázási tippjeinket ).

Milyen a vetőmagok beáztatása….?

Kezelés nélkül 78,2% -os csírázási arányt mértek a laboratóriumukban. Nem vicc: jelentős növekedést lehet elérni, ha a magokat tehén vizeletében áztatjuk (1:10 arányban hígítva). 

Az év elején felkértük a vidéki chilikertészeket, hogy próbálják ki ezt, és küldjenek visszajelzést. Volt egy válasz a felhívásunkra, és 2011 februárjában tesztelték a magok tehénvizeletben történő áztatásának hatásait.

Hogyan viszonyul a vizelet más “csíragyorsítókhoz”? Összehasonlító mintaként a magokat kezeletlenül, vízbe és kamilla teába helyeztük (a salétromot nem teszteltük, mivel a szerves módszereket részesítjük előnyben). Mivel a Chocolate Bhut Jolokia nehéz csírázóként ismert, Nippon Taka-t (C. annuum), egy normális csírázó összehasonlító fajtát adtak hozzá, amelyet ugyanazon négy módszerrel csíráztattak. 5 napos időközönként 30 napig dokumentálták az egészet.

A vetőmagok előkezelése áztatással

A 30 napos teszt táblázat eredménye:

 fajtaChocChocChocChocNipponNipponNipponNippon
 Áztatott:NemvízteavizeletNemvízteavizelet
 Napok az 1. csíráig12.12.19-én3333
 Csírák 5 nap utánxxxx37.10.8.*
 Csírák 10 nap utánxxxx9.10.10.10.**
 Csírák 15 nap után32xx9.10.10.10.
 Csírák 20 nap után6.21x9.10.10.10.
 Csírák 25 nap után6.21x9.10.10.10.***
 Csírák 30 nap után6.21x9.10.10.10.

megjegyzések:

* A Nippon Taka előkezelés nélkül a legnagyobb, ezt követi a tea és a víz

** Egy Nippon Taka előkezelés nélkül még mindig elég kicsi. A többiek viszonylag azonos méretűek, a vizeletben / vízben előkezelt Nippon Taka példányok rendkívül világoszöldtől sárgáig terjednek.

*** A tehén vizeletében / vízében előkezelt Nippon Taka egy része zsugorodik, és kezdettől fogva nem nézett ki olyan jól (rendkívül könnyű, szinte sárga-fehér).

3x choc tehén vizelet3x NT tehén vizelet3x choc tea3x NT tea3x NT víz4x NT víz3x NT száraz
3x choc tehén vizelet3x NT tehén vizelet3x choc tea3x NT tea4x Choc víz3x NT víz3x NT száraz
3x choc tehén vizelet3x NT tehén vizelet3x choc tea3x NT tea3x Choc víz3x Choc száraz4x NT száraz
1x choc tehén vizelet1x NT tehén vizelet1x Choc tea1x NT tea3x Choc víz3x Choc száraz4x Choc száraz

Összefoglalva elmondható, hogy legalábbis tesztünkben a hígított tehén vizeletében áztatással végzett magkezelés nem segített. 

Vetés és csírázás

Függetlenül attól, hogy kezelt vagy kezeletlen magok – a sikeres csírázás érdekében a cserepes talaj (vagy tőzeggolyó) hőmérsékletének állandónak kell lennie 27 és 32 ° C között. Gyakorlatilag elengedhetetlen a fűtött termő doboz vagy egy mini üvegház, alatta fűtőszőnyeg. Ha szükséges, biztosítsa lefelé a hőszigetelést (pl. Hungarocell lemez), hogy ne az ablakpárkányt melegítse.

Tartsa a cserepet mérsékelten nedvesen, és soha ne hagyja kiszáradni, de soha ne legyen túl nedves. Az állandó nedvesség tönkretenné a magban lévő embriót, így a csírázás nem következik be (megfigyelésünk szerint gyakori hiba. A nedvesség elősegíti a penész növekedését is, ami egy másik akadály).

És mindezek mellett türelemre is szükség van – a chili magok gyakran 5-7 nap múlva csíráznak, de a Bhut Jolokia magok csírázása akár 36 napot is igénybe vehet! Ha minden jól megy, akkor érett gyümölcsök lesznek körülbelül 120 nap múlva – de ez 160 napot is lehet, ezért üvegház vagy télikert ajánlott termesztésre. Nem feltétlenül az ideális chili fajta a kezdők számára.

Növekedés közben

A csírázás után a palánták gond nélkül fiatal növényekké nőnek. De ekkor lehetnek problémák.

Virághullás: Különböző tényezők befolyásolják a virágok hullását. Ide tartoznak:
A 35 ° C feletti levegő hőmérséklete a pollen meghibásodását okozza, és ennek következtében virágzik. A túl sok nitrogén túlzott levélnövekedéshez vezet, miközben a virágok kihullanak.

Bizonyos betegségek vagy kártevők virághullást okoznak

A kritikus trágyázási szakaszban a növényt érő legkisebb stressz is virághulláshoz vezet

Tehát: a virágzási időszakban ne legyen túl meleg, ezen a ponton ne kezdje a nitrogén hangsúlyozással történő trágyázást (csak a gyümölcs kialakulása után), vigyázzon a kártevőkre, kerülje a növény számára a stresszt (pl. Túlsok vagy túlkevés öntözés).

Amikor már van termés

Ha a gyümölcsök végül sikeresen kialakultak, a legrosszabbnak vége. Most csak arra kell figyelni, hogy ne öntsön túlsok vizet – mert most éppen ellenkezőleg egy kissé kevés víz okoz stresszt, amelyre a növény reagál extra kapszaicin képződésével. Ilyenkor sok fényre és melegre van szükség, hogy a chili paprikák beérjenek és megkapják végső színüket. Sok sikert!

Szellem Chili mag rendelés:

Friss Szellem Chili vetőmag rendelhető a HungarianPeppers.com-on. 10 db Szellem Chili mag 2.399 Ft. Kuponkód: TOEMF2 (-5%)

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Az utolsó májusi fagy utáni korai kezdéssel és a jó nyárral jó eséllyel lehet érett Bhut Jolokia Chili Paprikát szüretelni – természetesen az üvegházban. De vigyázz, a zöld, éretlen chili is már nagyon-nagyon erős.

Szöveg: Harald Zoschke

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

Érdekelhet

Leave a Comment