Chili Paprika teleltetése – Hibernált Chili Paprikák


A chili így képes túlélni a telet

A Capsicum frutescens csoport (pl. Cayenne, Tabasco) chili növényfajtái évelők, pl. a botanikailag „egyéves” Capsicum annuum csoportba tartozó növények (pl. Jalapeno), valamint a C. Chinense és a többi Capsicum növények is. Ezen chili fajták több éven át élvezhetők. Ha ősszel aamikor a hőmérséklet tartósan 10 ° alá csökken, a chilit a téli helyükre viszi. A következő évben már van egy kis előrelépés, korábban virágzanak, és a chili a második évben gyakran több termést hoz.

Átteleltetés

Az átteleléshez a legerősebb növényeket kell kiválasztani és a gyümölcsöket el kell távolítani. Az ágakat kb. 5 – 10 cm-rel metszik meg, hogy a növény az erejét ne új hajtásokba és új levelekbe fordítsa. A metszés erősebb is lehet, vagyis az elágazás után mindent levágnak az első, második csomóig, amíg csak egy Y alakú törzs marad.

A megfelelő hely a chili paprika teleltetéséhez

Hol telelhet át a chili? Télen a helynek hűvösnek és világosnak kell lennie, de fagymentesen; Ideális egy enyhén fűtött téli kert vagy egy ablak a lépcsőházban. Aki több éven át tervezi a chili termesztését, általában nem a szabadba ülteti, hanem cserépbe vagy más edénybe. Ha a szabadban vannak, gondosan ki kell ásni és cserépbe kell ültetni őket. Ha eleve áttelelést terveztek, a legjobb, ha azonnal cserepekben termesztünk, mivel az átültetés további stresszt jelent a növények számára.

A hűvös helyen történő telelés előnye, hogy a növények ezután pihenni mennek, és sokkal kevesebb vízre van szükségük. De a szobahőmérsékleten való telelés világos ablakban is működik.

chili paprika metszése teleltetéshez

Öntözés a teleltetés alatt

A tél folyamán a chili paprikát csak keveset szabad öntözni, és egyáltalán nem szabad megtermékenyíteni. Ha a levegő száraz, a leveleket időnként permetezni kell, hogy ne száradjanak ki.

Körülbelül február közepétől kezdődik a rendszeres öntözés. A téli szünet után a talajt újratelepítik, és erősebb műtrágyát adnak hozzá. A növények általában az összes levelüket elveszítik a tél folyamán, de ez nem jelent problémát.

A növények újra ültetés előtt metszeni kell, a száraz gallyakat vissza kell vágni február végén / március elején (az elágazás utáni első csomóig), és a száraz vagy sárga leveleket el kell távolítani.

Ne feledje, hogy a levéltetvek télen is aktívak, különösen a fűtött helyiségekben, ez elsősorban a hasznos rovarok hiányának tudható be. Ezért el kell különíteni a chili növényeket, amelyek még a hideg évszakban is hajlamosak a levéltetvek fertőzésére, a többi áttelelő növénytől. Ugyanez vonatkozik a fehér legyekre is. A fokhagymás permettel történő rendszeres permetezés segít a küzdelemben.

A chili telelésének előnyei

Ha nem ritka vagy nehezen nővő chili fajta termesztéséről van szó, akkor jobb, ha újból vetünk, nem pedig átteleltetünk.

Ritka vagy akár keresztezett fajták esetén, ahol a mag nem feltétlenül ugyanazt a növényt hozza, mindenképpen megéri.

Egyes fajták a következő évben gyakran több gyümölcsöt teremnek, mint az első évben.

Minden gyorsan nővő fajta (pl. Serrano, Jalapeno stb.) Esetében az éves vetés értelmesebb és könnyebb.

A legtöbb fajtának 2-3 év után “elfogy az energiája”, majd a következő években kevesebb gyümölcsöt hoznak.

Például Zimbabwében és Malawiban a madárszem növényeket legfeljebb három évig használják, ezután pedig vége. A többi általunk ismert termesztési régió nagy része – z. B. Új-Mexikó és a Karib-tenger – csak évente használja a növényeket. Aztán ott vannak az említett kártevő-problémák.

A telelésre jó jelölt a vad fajták, különösen a Chiltepin vagy a z. B. Ulupica. A mexikói Sonoran-sivatagban a chilitermesztők tanyájukon 35 évnél idősebb növényekkel rendelkeznek! A Rocoto évelő növényként is jól alkalmazható, termése továbbra is kellemes. Dave DeWitt az új-mexikói Albuquerque-ben lévő üvegházában 13 alkalommal teleltetett egy rocoto-t.

Dave DeWitt az Egyesült Államok egyik legjelentősebb chili-szakértője, más néven “A paprikák pápája”.)

A chili teleltetésének legfontosabb pontjai

 • Az időjárástól és a hőmérséklettől függően októberben vagy novemberben vigye be a növényeket a házba
 • az egész növényt ellenőrizni kell kártevők, különösen a levéltetvek és az atka előfordulása szempontjából
 • mindig teleléshez válassza a legerőteljesebb növényeket
 • a fűszeres fajták szinte mindig érzékenyebbek a hidegre, mint mások
 • szüretelje az összes gyümölcsöt
 • jól meg kell szárítani
 • meleg téli részen is az áttelelés lehetséges
 • A chili növényeknek napos helyet kell kapniuk
 • világos szobák déli fekvésű ablakokkal ideálisak
 • A hőmérsékletnek 12 – max. 20 foknak kell lennie
 • Alternatív megoldásként a növény kb. 10 ° -os helyiségben áttelelhet levelek nélkül
 • hűvös téli körülmények között különös figyelmet kell fordítani arra, hogy ne öntözze túl sokat
 • A hűvösebb tél előnye, hogy alig van kártevő
 • Kerülje a huzatot és a száraz levegőt
 • rendszeresen szellőztetni kell
 • A gazdag termés és az erőteljes növény érdekében rendszeresen meg kell metszeni őket, erre a legjobb a tél előtt vagy után

Alternatíva: dugványok húzása

Egy másik, nem annyira elterjedt módszer a dugványhúzás.

Levágja a chili hajtások csúcsait, rövidítse meg őket egy “szem” alatt, és helyezze ezeket a hajtásokat egy sötét edénybe, vízzel. Ezzel a módszerrel a 15 ° C és 25 ° C közötti hőmérséklet bizonyított. Jó lenne a dugványokat is átlátszó fedéllel letakarni, hogy a páratartalom a lehető legmagasabb legyen.

Néhány hét, vagy néha hónap múlva apró gyökerek képződnek a “szemeken”. Ez a módszer csak a nagyon türelmes embereknek szól. Mivel nem minden hajtás növeszt gyökereket, a dugványok mennyiségének kétszer-háromszorosát kell előre betenni a vízbe.

Ezt a módszert hívják klónozásnak is. Az gy növesztett klón chili paprika, ugyanolyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik majd mint az anyanövény.

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó


Érdekelhet

One Thought to “Chili Paprika teleltetése – Hibernált Chili Paprikák”

 1. Gabi

  Valóban jó ötlet a paprika teleltetése. biztos, hogy az idén kipróbálom egy-két nehezen csíráztatható chili fajtával.

Leave a Comment