Habanero Chili Paprika – mag, szósz, palánta, gondozás, szárítás és felhasználás


A fűszeres ételek elkészítéséhez jó ha a kertész megpróbál egy kellően erős chili paprikát is ültetni a kertbe, mint például a Habanero chili paprika. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a Habenero chili fajtáknak egyformán kell biztosítani a megfelelő fényes helyet, meleg hőmérsékletet és a jól vízelvezető földet a megfelelő növekedés eléréséhez. Ezeknek a kicsi, zöld-piros-barna-sárga színű Habanero paprikáknak az értéke Scoville skálán 100 000–445 000. Ezt ált. SHU rövidítéssel szokták jelezni, ami a paprika erősségének a mérésére szolgál.

A Habanero paprikák akkor fejlődnek a legjobban, ha beltérben kezdik el az ültetést és palántázzák. A fagyveszély elmúltát követően ültesse csak ki a Habanero palántákat. Összeszedtünk néhány tippet a Habanero paprika termesztéséhez, hogy egy erős és ízletes chili paprikát tudjon szüretelni, amely ízletes frissen, grillezve, szárítva vagy akár szószként felhasználva.

red habanero paprika – fotó: pixabay.com

A növényről

A Habanero növény ovális, egyszerű levelei mély, fényes zöld színűek. A növények általában bokrosak és csak kissé magasabbak, mint szélesek. A Habanero chili termesztése hosszú növekedési időszakot igényel.

A Habanerok ültetése előtt nagy mennyiségű szerves anyagot kell a talajba helyezni a termékenység és a vízelvezetés fokozása érdekében. Megfelelő gondozás mellett a Habanero enyhén ívelt zöld vagy akár piros színű (Habanero fajta függő a szín, lehet pl. csokoládé barna Habanero chilink is!) gyümölcsöket növesztenek, töltve magvakkal és viaszos, fényes bőrrel borítva.

Habanero vetőmagok ültetése a kertbe

A Habanero palánták kiültetését az utolsó fagyok után tehetjük meg. A beltéren előnevelt Habanero palántáknak legalább 8 – 10 hetesnek kell már lennie mielőtt kiültetnénk őket a végleges helyükre. A növekedési szakasza a Habanero paprikának körülbelül 120 nap. A Habanero magokat 2 cm mélyen és 50 cm távolságra ültessük el a kertbe ha nem palántáztunk előre. A Habanero magja kicsi, ezért fokozottan ügyeljünk az ültetés során. Általában januártól májusig ültethetjük a Habanero paprikát.

A Habanero földjének kiválasztásakor / kialakításakor ügyeljünk, hogy jó vízelvezető képessége legyen. Használhatunk akár keverék földet is.

Ha épen nem száraz szubtrópusi helyen lakunk, akkor a Habanero magjait legjobb előcsíráztatni és a beltéren nevelgetni a Habanero palántánkat. Majd ha már “meleg a talaj”, kiültetni. A Habanero palántákat akkor ültessük ki a végleges helyére, ha legalább már hat érett levele van. A paprika palántákat kb. 50 cm távolság ültessük el. A palántázásra használt műanyag edényünkkel is elültethetjük a palántákat. Ebben az esetbe vágjuk be a széleket és így helyezzük a földbe. Ez segít a Habanero palántának a nem kívánt gyomnövényekkel szemben, melegebben tartja a talajt és segít a vízgazdálkodásban is.

chocolate habanero paprika – fotó: wikimedia

A Habanero paprika gondozása

A Habanero paprika gondozása során megosztunk egy-két tippet. Fontos a ritka, de mély öntözés.

Műtrágyázza a Habanero növényeket ¼ evőkanál nitrogénnel növényenként. A tápanyagot kb 15 cm távolságba dolgozza el a növények körül. A trágyázásra akkor van szükség ha a Habanero paprikák már legalább hat hetesek.

Vigyázzon olyan probléma forrásokra, mint a rovarok vagy a virágkorhadás. A legtöbb rovar könnyen eltávolítható vízfúvással vagy rovarirtó szerrel. A virág végének rothadását a kalciumhiány okozhatja. A virágzás ideje alatt inkább a mély öntözést válasszuk. A gombás betegségek kialakulását csökkenti a felső öntözés korlátozása.

Szüretelés és tárolás

Akkor szüretelhető a Habanero paprika, ha fogásra már kemény, a szezon végére eléri végleges színét, az Orange Habanero chili pl. szép narancs színű, a Chocolate Habanero pedig csokoládé barna színű nem lesz. A chili paprikákat mind távolítsuk el a növényről, mielőtt a hőmérséklet lehűl az ősszel. Általában augusztustól októberig szüretelhető a Habanero paprika.

Tárolja a Habanero paprikákat hűvös helyen. Legfeljebb négy hétig használhatja frissen vagy teljesen szárítsa meg és így használja. A Habanero paprikák kiválóak sütéshez is, de fagyaszthatja, savanyíthatja és szószként is tartósíthatja a Habanero chilit.

Fajták

Számos Habanero chili paprika fajta létezik. Célszerű egyszerre több Habanero fajtát is ültetni. Ha egy időben ültetünk több Habanero fajtát, azonos feltételeket kell biztosítani és chilik ízénél valóban érezhető lesz a különbség.

A legkedveltebb habanero fajták vetőmagjai megtalálhatók a webshopunkban.

 • Chocolat Habanero: A csokoládé habanero paprika, nagyon szép és egyedi színnel rendelkezik. A krémes csokoládébarna szín és egy rendkívüli erősség jellemzi ezt a Habanero fajtát. Formáját tekintve hasonló a Csokoládé Habanero a több Habanero fajtához képest. A csokoládé szó ne tévesszen meg senkit! A Csokoládé Habanero erőssége elérheti akár a 600 ezer SHU-t is. Egy kis összehasonlítás? A megszokott Magyar erős paprika 1500 SHU-val rendelkezik. Ebből láthatjuk, hogy ez a Habanero fajta is elég erős chilinek mondható! A Csokoládé Habanero chilinek az érési ideje hosszabb, mint a többi Habanero fajtának.
 • Red Habanero: A Piros Habanero paprika élénk, mélypiros színűre érik meg. Formailag megegyezik a többi Habanaero fajtával viszont kissé gyengébb. A Piros Hbanero paprika “csupán” 350.000 SHU-val rendelkezik. Ez enyhébb chili a Chocolate Habanerohoz képest, ami 600.000 SHU-t is elérheti viszont könnyebben csíráztatható fajta. A Piros Habanero paprika szárított fajtájával sűrűbben találkozhatunk.
 • Orange Habanero: A Narancs Habanero chili rendkívül élénk, narancssárga színnel rendelkező fajta. Ez a leggyakrabban termesztett Habanero fajta, melyet a legkönnyebb termeszteni. A Narancs Habanero rövidebb növekedési időszakkal rendelkezik a társaihoz képest. Akár már 100 nappal az ültetést követően szüretelhető is. Erejét tekintve a Red Habaneroval megegyező.
 • White Habanero: A Fehér Habanero mag vetése megegyezik a többi Habanero fajtával. Sárga Habaneronak is szokták hívni ezt a chili paprikát. Színe sárga, már-már fehérbe hajló beütéssel. A Fehér Habanero gondozása és felhasználása szintén megegyezik a többi Habaneroval, de ezt a fajtát inkább frissen használják mintsem őrleményként. A Fehér Habanero méretei kisebbek mint a többi Habanero. A kifejlett Fehér Habanero csupán 40 cm magasra nő és a Habanero paprikák hossza is csak kb. 2 cm. Az SHU értékei is alacsonyabbak, 200.000 és 250.000 között mozog.
 • Big Sun Habanero: A Nagy Nap Habanero, mint ahogyan a neve is sugallja, nagy méretekkel rendelkezik. Ennek a Habanero fajtának a hossza elérheti a 6 cm-t is. Szép aranysárga színű. Erejét tekintve megegyezik a többi Habanero fajtával, 250.000 – 350.000 SHU közötti értékkel.
 • Antillais Caribbean Habanero: Ez a Karibi Habanero fajta is a nagyobb méretű társaihoz hasonlít. A Habanero paprikák hossza elérheti akár az 5 cm-t is. Egy extrém erősséget és ízt garantál ez a fajta. Erejét 250.000 és 350.000 SHU között mérték. Színe zöldről pirosra vált az érés során. A növény magassága elérheti az 1 m-t is.

Hogyan készítsünk Habanero szószt?

Ha egyszerre nagyon sok Habanero paprikánk lenne, nagyon jó választás ha Habanero szószt készítünk a paprikákból. A tartósításnak természetesen nagyon sok módja van. Többek közt kiszáríthatjuk és egészben is felhasználhatjuk a későbbiek során. A szárított Habanerot akár őrleményként vagy fűszersó készítéséhez is használhatjuk, de a Habanero szószokat nagyon egyszerűen használhatjuk főzés során vagy a kész étel elfogyasztása során is.

habanero chili szósz – fotó: pixabay

Nagyon sokféle szósz recept létezik. Nagyon fontos tudunk, hogy a Habanero paprika nagyon erős, így a belőle készített szósz is nagyon erős lesz. Célszerű a Habanero szószunkat úgy készíteni, hogy más fajta chili paprikával kombináljuk. Így az elkészített Habanero szósz íze lágyabb és karakteresebb is lesz.

A Habanero szószunkat készíthetjük fermentálással, erjesztéssel, főzéssel és egyszerű turmixolással is. Fontos megjegyezni, hogy ha például paradicsomos csípős Habanero szószt készítünk, ez a szósz jóval enyhébb lesz, mint egy ecettel készített Habanero szósz.

Nagyon közkedveltek a Mexikói Habanero szószok is, melyek tartalmaznak paradicsomot és különböző vágott zöld fűszereket is. Viszont vannak akik a Habanero szószukhoz felhasználnak még borsot, oregánót, bazsalikomot vagy majorannát is. Ez inkább egy olaszosabb ízt kölcsönöz a Habanero szósznak. Igazából az összetevőknek csak a képzeletünk szabhat határt. Vannak akik a krémesebb összhatás érdekében tormát is adnak a szószhoz, így egy krémesebb szószt kaphatunk megbolondítva az erős torma ízvilágával.

Érdemes kész szószokat is kipróbálni időnként, hogy a saját Habanero szószunkat még-inkább tökéletesíteni tudjuk. Bármilyen Habanero szószt is használjunk, biztosak lehetünk benne, hogy a csípősség garantált!

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!


Érdekelhet

11 Thoughts to “Habanero Chili Paprika – mag, szósz, palánta, gondozás, szárítás és felhasználás”

 1. […] vannak olyan paprikák, mint a Cayenne Chili illetve a világ legerősebb paprikái, például a Habanero, a Carolina Reaper és az Scorpion! Vagyis bármilyen méretű, alakú és színű paprikát […]

 2. […] másik népszerű fajta, a Habanero chili a C. chinense, míg az ázsiai ételekben használt csípős paprika közül sok a C. […]

 3. […] fajták, ezért korlátozott fajták közül kell választani mint például Cayenne, Pellegrino, Habanero; A „beltéri édes paprika” valószínűleg nem […]

 4. […] a Max Planck Society (MPI) jelenleg beszámol a honlapján . Ehhez megvan a paradicsom és a habanero anyagcseréje -Chilis különböző időpontokban vizsgálta a látható színváltozás napja […]

 5. […] sok chili paprika, a Habanero Chili Paprika is meglepően sok színben kapható. A Narancs Habanero lehet a leggyakoribb, de van csokoládé, piros és még ritkább színek, mint az […]

 6. […] első falattól kezdve érezni fogod. Ebben az igénytelen sárga chili paprikában a habanero ereje […]

 7. […] habanéró csak szörnyeteg a szörnyek között. A gonosz Red Savina habanero-hoz hasonlóan a Roatan-i […]

 8. […] különbséggel. Ez egy trópusi-édes habanero típusú paprika, nagyobb erősséggel, mint egy közönséges habanero. A melegebb éghajlaton a hagyományos habanerók teljesítenek a legjobban, a Paper Lantern […]

 9. […] tűnhet – mint egy színes cseresznye -, de belül napsütéses erősséggel vetekedő Habanero paprikát és a Scotch Bonnet erejét tartalmaz. Az íze is megkülönböztethető – gyümölcsös, […]

 10. […] Ezek a chilik a „meglehetősen erős” tartományba esnek, ami tudományos értelemben körülbelül 50–100 000 SHU-t jelent. Ez körülbelül a jalapeno átlagos erősségének 23-szorosa. De valójában ők vannak az alsó fokán annak, amit te csípős paprikának neveznél. Jellemzően körülbelül háromszor kevésbé fűszeresek, mint egy habanero. […]

Leave a Comment