Naga Morich – A szellem chili erősebb testvére


A Naga Morich (más néven kígyó chili vagy Dorset Naga) testvérénél a szellem chili paprikánál is erősebb paprika a chili skála alapján. Erősségét csak néhány chili haladja meg. Csakúgy, mint a többi szupercsípős paprikánál, ne nyúljon hozzá ezekhez a chilikhez megfelelő óvintézkedések nélkül.

  • Scoville hőegységek (SHU): 1 000 000 – 1 500 000
  • Jalapeno referenciapont: 600-szor erősebb
  • Származás: India

Mennyire erős a Naga Morich?

A világ ugyanarról a részéről származik a Naga Morich chili és a szellem chili paprika (Bhut Jolokia) is. Nagyon hasonlítanak az erősség szempontjából de a Naga Morich veri. Az 1 000 000 és 1 500 000 SHU közötti tartományban csak a legerősebb szellem chilit lehet összehasonlítani a legenyhébb Naga Morich chilivel. Valójában a Naga Morich jobban megfelel az Infinity paprika (1 067 286 – 1 250 000 SHU) és a Trinidad Moruga Scorpion (1 200 000 – 2 000 000 SHU) erősségének.

Hasonlítsuk össze inkább egy chilivel, amely a legismertebb – a jalapeno paprika. Ehhez, a közkedvelt chilihez képest a Naga Morich legalább 125-ször erősebb, és maximum 600-szor lehet erősebb, ha a lehető legenyhébb jalapenót hasonlítja a lehető legerősebb Naga Morich-hoz. Kevés paprika erősebb, csak a Scorpion paprika és a lélekevő Carolina Reaper. Ezek a szuper erős chilik mind olyanok, amelyek óvintézkedéseket igényelnek a felhasználás során. Használjon kesztyűt és védőszemüveget.

Milyen ízű a Naga Morich? 

A Naga Morich chili, akárcsak a szellem chili, lassabban bontakozik. 30 másodpercbe telik, amíg a tested elkezdi érezni az igazi erejét. Addig a paprika íze elöl és középen van. Édes, mint a szellem paprika, de valamivel gyümölcsösebb (szinte virágos) és kissé kevésbé földes. Ez egy csípős mártást vagy barbecue pácot jelent, ízlésesen gyümölcsös.

Hogyan néz ki a Naga Morich?

Nagyon hasonlít egy szellempaprikára. Finom bordák vannak a bőr mentén, de egyébként nagyon hasonlít a szellem chilire. Körülbelül 7 cm hosszúra nőnek, vékony profiljuk egy pontig elvékonyodik. Érés során a zöldtől a sárgáig, végül a piros színre váltanak.

A Naga Morich és Dorset Naga ugyanaz?

Ez egy olyan kérdés, amely vitákat váltott ki. Technikailag igen, de a Dorset Naga inkább hasonlít az eredeti evolúciójára. A Dorset Naga-t az angliai Dorset-ben Joy és Michael Michaud hozta létre, gondosan kiválasztva csak a magokat a legjobb Naga Morich növényekből. Ez nem hibrid chili – ez inkább egy szuper Naga Morich, amelyet a termés legjavából termesztenek. Tehát a Dorset Naga egy Naga Morich. De a Dorset Naga elismert világszerte.

Hogyan használhatja ezt a chilit?

A többi szupercsípős chilihez hasonlóan egyetlen Naga Morich is többféle ételt ízesíthet. Természetesen a legtöbb ember nem egy seregnek főz, ezért ebből a chiliből egy kis szelet elegendő lehet ahhoz, hogy tüzet leheljen egy tipikus levesbe vagy pörköltbe. A szellemchilihez hasonlóan a Naga Morich is nagyon jól illeszkedik pácokba és csípős mártásokba, ahol a chili egyedülálló gyümölcsös és földes íze életre kel. A szárított Naga Morichot extrém chiliporrá is darálhatja. Csak egy csipetet használjon egy adag ételhez.

Bangladesben és Indiában nem ritka, hogy Naga Morichot nyersen fogyasztják köretként. Bár ez jellemzően akkor történik, amikor a paprika még enyhébb, fiatal zöld formájában van. Mégis, ez az egyik rendkívül erős paprika köretként is fogyasztható.

Hol lehet megvásárolni a Naga Morich-ot?

Nem sűrűn található élelmiszerboltban. És még a szaküzletek sem biztos, hogy tartják őket. De mindenképpen megtalálhatja online. Itt rendelhet többek között Naga Morich chili vetőmagokat és szárított változatát is. Ha szeretne rendelni, kattintson az alábbi linkre:

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó


Érdekelhet

2 Thoughts to “Naga Morich – A szellem chili erősebb testvére”

  1. Sanyi

    valaki próbálta már a Naga Morich chilit? van esetleg valamilyen tapasztalata? szerintem már lecsúsztam az idei évről de jövőre szeretném megpróbálni ezt a fajtát is.

Leave a Comment