Szellem Chili Paprika – Bhut Jolokia

Az első “Super” chili! 2006-ban a Bhut Jolokia paprikát (nevezik még Naga Jolokia vagy Ghost chilinek is), hivatalosan több mint egymilliós SHU értéket mértek. A Guinness Rekordok Könyvében a legerősebb chili paprika címet kapta, míg a Trinidad Scorpion ‘Butch T’ meg nem fosztotta ettől a címtől.  A Szellem paprika továbbra is a világ egyik legerősebb paprikája, és ha összehasonlítja SHU-ját egy Jalapeno chilivel, ami mindössze 2.000 – 8.000 SHU-val rendelkezik, akkor rávilágít arra, hogy mennyire is erős chiliről beszélünk.

Az indiai Assam régióból származik. A Szellem chili 5-7,5 cm hosszúra, 2,5 cm szélességűre nőhet. Gömbölyű tetejű, kissé meghosszabbodva, göndör pöttyös textúrával.  Háromszor erősebb, mint az például az Orange Habanero chili. Javasoljuk, hogy nagyon kis mennyiségben használja és nagyon nagy körültekintéssel járjon el. 

Szüretelés: Akkor szüretelhető a Bhut Jolokia chili paprika, ha narancssárga / piros színre vált. Körülbelül 120 nappal az ültetést követően.

A magokat a szezon elején kell vetni, mivel a Ghost chili paprikának sokáig tart a növekedési és termesztési időszaka. Állandó magas hőmérsékleten kell tartani ha lehet a belső részen.

A Bhut Jolokiának szüksége lehet egy kis segítségre. Kézzel kell beporozni és nem ritka, hogy az első virág leesik.

Nagyon óvatosan kell kezelni, gyermekektől és a meggondolatlan személyektől elzárva tartandó!

Hőérzet: 10/10 Extrém erős. 800.000 – 1.200.000 (SHU) Scoville egység.

Kültéri ültetés: január – április
Érési idő: 90-120 nap
Kültéri szüretelés: augusztus – október

Méret: 1 méter magasra is nőhet, a paprikák kb. 5 cm-esek. Színe: narancssárga / piros.

red bhut jolokia chili fotó: amazon

Csírázás – ültetés – információk:

A szabadban az ültetést legjobb ha 2-3 héttel az utolsó fagyok után végezzük el. Ültesse a Bhut Jolokia magokat kb. 1 cm mélyre. A nedvesség megőrzése érdekében gondoskodjon valamilyen fedélről a csíráztató edényein.

Hagyja, hogy a levegő keringjen, de ne hagyja kiszáradni. Helyezze a csíráztató edényt meleg helyre, közvetlen napfénytől távol. Az optimális hőmérsékleten tartva a magok általában 8-17 napon belül csíráznak (21–28 ° C).

Amikor a növények kifejlesztik első valódi leveleiket, át kell ültetni őket nagyobb egyedi cserépbe. Lassan szoktassa a növényeket a kültéri körülmények közé.

Fehér szellem chili – fotó: amazon

Szellem Chili mag rendelés:

Friss Szellem Chili vetőmag rendelhető a HungarianPeppers.com-on. 10 db Szellem Chili mag 2.399 Ft. Kuponkód: TOEMF2 (-5%)

További vetőmag kereskedéseket találsz a Cégtárban

Hogyha szeretnél értesítést, ha hasonló cikk jelenik meg, iratkozz fel értesítőnkre!

Videó

Érdekelhet

7 Thoughts to “Szellem Chili Paprika – Bhut Jolokia”

 1. bandy

  2 módszerrel is teszteltem a szellem chili magok csírázását.

  1. Amint lehetséges, a magok közvetlen földbe ültetése

  2. Nedves konyharuha közé egy lezárható szendvicstasakba, egy meleg helyiségben.

  Azt találtam, hogy az 1. működött a legjobban, az összes mag kb. egy hét alatt kihajtott. 2. kissé lassabban ment a csírázás, a magok közül csak néhány csírázott ki.

  Továbbra is ajánlom a magok felosztását és mindkét módszer alkalmazását.

 2. […] zónájában. De még mindig jóval elmarad a szuper erős chili paprika tartományától. Egy szellempaprikához képest (amely egymillió SHU-t érhet el). És összehasonlítva a világ egyik legerősebb […]

 3. […] Szellem paprika , rövid és zömök, és rendkívül erősnek számít. […]

 4. […] a Guinness-rekordok könyvében a legerősebb paprika címét, amíg a Bhut Jolokia ( a szellempaprika ) meg nem jelent, és könnyen megduplázta a Red Savina Chili SHU […]

 5. […] beletartozik a nagyon csípős paprika kategóriába. Nem perzselően erős, mint a szellem chili paprika, de határozottan erős. 60 000 és 100 000 SHU között ez a paprika nagyjából megfelel […]

 6. […] Naga Morich (más néven kígyó chili vagy Dorset Naga) testvérénél a szellem chili paprikánál is erősebb paprika a chili skála alapján. Erősségét csak néhány chili haladja […]

Leave a Comment